haiawatha.blogspot.com Web analytics

vineri, 12 februarie 2010

DESPRE COMPROMIS sau "Dragă Mişule, eu cred că e cazul..."

Merită să faci compromisuri pentru a păstra un prieten lângă tine? Până unde pot ţine aceste compromisuri şi mai ales pentru cine merită să facem aceste compromisuri? Prea multe compromisuri ne pot în final compromite, sau dimpotrivă e o marcă a generozităţii, a bunătăţii şi se presupune că e bine să o îmbrăţişăm? Cânt un prieten greşeşte merită să închizi ochii, să mergi mai departe, să faci un mic compromis? Dar până la urmă ce e un compromis?

În fapt, compromisul e o înțelegere, un acord bazat pe cedări reciproce; o concesie. Aşadar, el presupune reciprocitate, dialog, efort de a rezolva problema fără a decide un câştigător. Compromisul în prietenie însă aduce din păcate foarte mult cu toleranţa şi indulgenţa. Un mic compromis înseamnă în fapt a ierta ceva cuiva, a trece cu vederea, pentru ca acel fapt să nu pericliteze realaţia de prietenie.
Un compromis mic în prietenie, poate fi acela de tolera unui prieten o argumentaţie uşor falsă la o bere, chiar dacă ai putea să o contrazici viguros. Dar un compromis major poate fi acela de a trece cu vederea mediocritatea unui prieten, sau deciziile eronate în ceea ce îl priveşte, pentru a nu îl răni mai mult decât e cazul, sau pentru a nu îl pierde ca prieten; e o laşitate.



din "Angajare de Clovn", după Agenda LiterNet

În asemenea relaţii apare aşadar autocenzura, gândul înfrânat, adevărurile şoptite. Această situaţie presupune că adevărul, în forma lui brută, crează incovenienţe şi prin urmare merită opturat, distorsionat, sau mai bine ignorat. Dar când o astfel de relaţie începe să nu se mai bazeze pe adevăr, se perverteşte şi contează din ce în ce mai mult pe artificial, pe minciună. Dar ştim iarăşi că o relaţie bazată pe minciună, înseamnă de fapt o relaţie falsă, o schimonosire, o perversiune. Prin urmare, putem spune că o prietenie bazată pe compromis e de fapt o prietenie falsă!

Răspunsuri la toate întrebările de mai sus cu siguranţă nu am şi cu plăcere aş citi şi aş medita la eventuale voastre răspunsuri. Am însă situaţii reale în care compromisul a devenit argumentul forte al unor prietenii, care în timp s-au dovededit fictive. Adevăruri despre mine, pe care am fost obligat să le aflu indirect (adică bârfă) şi o serie de adevăruri pe care eu însumi le-am gândit despre ei, fără a le pronunţa (adică prostie).

Chiar dacă "nu e cazul", dragă Mişule refuz de la o vreme să mai iau parte la schimonosiri.

Adevărul nerostit despre un el şi o ea foşti prieteni (personal): e absurd să faci la 25 şi respectiv 35 ceea ce făceai oricum mai bine şi în urmă cu 5, 10, sau 15 ani; se cheamă încremenire în proiect şi în cazul vostru o încercare slabă de a masca un dezastru. E dureros să vezi că ceea ce şi voi numeaţi impostori, schimbă locurile cu voi şi devin oricum mult mai buni.

...

21 de comentarii:

  1. iti citesc cu placere blogul:) spor in continuare

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Ina pentru incurajare!
    Cred in comunitatile care se construiesc incet pe net pornind de la idei, de la ganduri si ma bucur ca treci si pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  3. :p multumesc de comm:) stii am incercat sa scriu, dar netu si mai ales tastatura mea e foarte proasta ( sa ma ierte ca o jignesc) si incerc dar nu merge sau in fine.. pe viitor o sa incerc:) multumesc oricum.. iar lumea ta e placuta si primitoare:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Consideri ca exista si exceptii?Si anume compromisuri care merita? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ina cum mai spuneam odata, primesc greu complimentele, dar multumesc oricum inca odata!

    Anonim, poate uneori da, dar e foarte alunecoasa ideea unor compromisuri mici, sau mari, sau care limita. Daca compromisul ar veni dupa o discutie, un dialog, dupa o asumare comuna, poate ca merita...

    Acum o vreme obisnuiam sa o spun verde in fata fara sa conteze; poate asta eram pentru oameni din jur, ala de zice si era bine... dar de la o vreme a inceput sa coste din ce in ce mai mult si sa se faca din ce in ce mai liniste... daca as putea sa dau timpul inapoi poate as fi mai bland cu unii prieteni si prietene, sau poate nu...
    E foarte dificil!

    RăspundețiȘtergere
  6. merita sa faci, nu un compromis, ci mai multe, insa inainte de asta trebuie sa te gandesti...oare merita?...oare el ar face un compromis pentru mine?oare ne leaga ceva?si oare cat va mai dura?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ai venit aici Catalin Viorel!

    E foarte posibil, cum spui si tu, ca orice compromis in fapt sa grabeasca, sau sa amane un final inevitabil!

    RăspundețiȘtergere
  8. scz nu stiam ca accepti greu complimente:D stai linistit eu sunt genu care nu prea face:) deci imi place ce scrii de am facut complimente

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc mult si nu ai de ce sa iti cere scuze! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste compromisul. O prietenie adevarata trebuie sa se bazeze pe sinceritate, iar cand vine vorba de a ierta, sau cum ai spus, de a face un compromis, e mai bine sa dai sfaturi sau sa taci; asta pt. a salva prietenia.[:))]

    RăspundețiȘtergere
  11. Mutulica (suna formidabil numele) bine ai trecut prin Calatoria mea! asa obisnuiesc sa primesc prima oara colegii de drum!

    Despre comentariu, dap incep sa valorizez din ce in ce mai mult arta de a-ti tine gura, chiar daca sunt un mare trancanitor!
    Iar o sa sune ca din gura unei babe comuniste, dar probabil intelepciunea de a-ti tine gura si a zambi intelept, vine odata cu varsta...
    varsta treptat vine, dar intelepciunea in cazul meu, ba :))

    RăspundețiȘtergere
  12. E doar o porecla pe care de fapt, nu o foloseste nimeni:)).
    Inteleg, sunt de acord, este foarte intelept sa'ti tii gura uneori.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu exista compromisuri 'permise' si compromisuri 'nepermise'...exista doar oameni care pot face compromisuri si oameni care nu pot face...

    RăspundețiȘtergere
  14. Interesant subiect...si mereu de actualitate...
    Fara mici compromisuri nu ar exista relatii durabile indiferent de natura lor (prietenie, dragoste etc). Cand spun asta ma gandesc la faptul ca suntem toti foarte diferiti si ca pana la un punct, compromisul se confunda cu toleranta. Mici compromisuri trebuie facute de o parte dar si de alta in anumite situatii insa fiecare avem anumite limite iar incalcarea lor, un compromis major, nu face decat sa intretina ceva artificial. Si nu cred ca o relatie falsa isi mai are vreun rost.

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesant subiect... Fara mici compromisuri nu ar exista relatii de durata, indiferent de natura lor(prietenie, dragoste etc). Cand spun asta ma gandesc la faptul ca suntem toti foarte diferiti si ca, pana la un punct compromisul se confunda cu toleranta.
    Mici compromisuri trebuie facute de o parte dar si de alta in anumite situatii dar fiecare avem anumite limite iar incalcarea lor, un compromis major, nu face decat sa intretina ceva artificial. Si nu cred ca o relatie falsa isi mai are vreun rost.

    RăspundețiȘtergere
  16. Laura, sa stii ca la fel de radical sunt si eu din puctul asta de vedere... Altfel, risti sa te pierzi in compromisuri, sau invers in atitudini prea brutale, sa te ratacesti.

    Ana sustii intr-un fel cealalta perspectiva, dar imi e frica de acea limita, cine o pune, unde te opresti, de unnde stii ca nu e prea devreme sau prea tarziu. Oricum, trebuie sapus ca nu exista o regula, sau o varinata corecta... important e sa fii pana la urma corect cu tine si cu ceilalti si e foarte frumos puctul tau de vedere, care porneste de la ideea si acceptarea diversitatii fiecaruia! E o buna solutie cred si asta, sa iei oameni asa cum sunt ei, pur si simplu!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu cred ca e o pozitie radicala...cred ca e vorba de principiul tertzului exclus...cum imi place mie sa spun...ori alba ori neagra, niciodata gri... :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte frumos principiul, recunosc ca suna foarte bine, dar tot o pozitie radicala se chiama :))

    RăspundețiȘtergere
  19. uite chiar nu stiu! :) dar e destul de des folosit si oricum s-ar ierta!

    RăspundețiȘtergere