haiawatha.blogspot.com Web analytics

joi, 17 decembrie 2009

Literatură, Film, Muzică şi Ciorapi

Literatură: "Copilul-umbră" P.F. Thomese, o carte idioată publicată de Humanitas. O să vă scutesc de citit, oferindu-vă esenţa cărţii, care de altfel stă scrisă şi pe coperta interioară:

Cuvânt lipsă: Unei femei care-şi îngroapă soţul i se spune văduvă, unui bărbat rămas fără soţie, văduv. Un copil fără părinţi e orfan. Dar cum se numesc tatăl şi mama unui copil care a murit?

Pe tema asta vomită patetic alte o sută şi ceva de pagini, de îţi juri aproape să nu mai cumperi cărţi fără să le citeşti recenziile. Norocul ei că eram în maxi-taxi şi nu aveam alternativă 3 ore.

Film: M-au răzbunat două filme, dar mai ales jocul a două mari actriţe, mari în ciuda vârstei şi a gurilor clefetitoare. Primul e Changeling a lui Clint Eastwood, cu Angelina Jolie. Al doilea, sau mai ales al doilea The Reader cu Kate Winslet. Două roluri extrem de grele, de femei mature, putenice, frumoase, triste, care iubesc fain doi puşti, unul fiu, altul amant. Un rol foarte greu primul, şi ca să păstrez tema: titanic al doilea.
Despre personajul Hanna a lui Kate Winslet, pot spune pentru mine că e cea mai bună performaţă actoricească feminină de câţiva ani încoace; şi-a meritat Oscarul, pe care oricum îl putea primi măcar de la Eternal Sunshine of the Spotless Mind. De notat şi personajul făcut de Ralph Fiennes, unul din actori mei favoriţi.

Muzică: În seara asta pe drum, cu căştile la urechi, am ascultat NON HO L'ETA la Radio România Actualităţi, o piesă idioată complet, cum rar întâlneşti două. Recomandată ca mare câştigătoare la San Remo şi Eurovizion 1964 (adică cu doar un an înaintea lui The End a lui The Doors). Emisiunea se chema Romanticii şi am fost incapabil să schimb postul timp de alte vreo 10 minute.

Ciorapi: Am văzut în raft azi ciorapi care se vindeau sub marca ETTA; m-au trecut frisoanele, gândindu-mă la odioasa grupare teroristă ETA.

...

3 comentarii:

 1. E un mic truc care, pentru mine, a schimbat definitv modul in care am perceput "The reader". Pentru a ma convinge, am cautat bine de tot, dupa ce am vazut filmul, si am gasit numele Neou Kassie. Este numele unui profesor de engleza din Cambodgia lui Pol Pot. Condamnat la moarte, a fost salvat inchisoare de un singur lucru: povestile. Cum kmehrii rosii erau, totusi, niste pustani lipsiti de educatie, au fost sedusi de povestirile lui care, in cele din urma, l-au salvat de la moarte. Un intreg interviu, aici.
  Povestea asta, cu experientele lui Neou Kassie, a transformat in "The reader" comunismul in nazism, pentru ca povestea cu nazismul suna intotdeauna mai bine. In chip nedrept, Vestul nu este dispus sa asculte si cealalta jumatate a povestilor comunismului, cea cu ororile si inspaimantatoarele ei povesti. "The reader" vorbeste despre contorsiunile naturii umane si modul in care cauta sa se salveze. Poate. Pentru mine, vorbeste mai mult despre prezent si despre locuri lui comune din care acesta isi priveste trecutul.
  Kate Winslet, tare.

  RăspundețiȘtergere
 2. P.S. Este un motiv pentru care rolul, nu filmul, a luat Oscarul. Ma iluzionez, in continuare, ca motivul sa fi fost asta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai sa razi, dar zilele astea scriu pentru doctorat tocmai despre acesta comparatie care trivializeazea holocaust-gulag, crimele comunismului in general. Am tot promis sa trimit si nu m-am tinut de cuvant.
  Om merge si om vede, pana atunci e clar ca trebuie sa vorbim. :))

  RăspundețiȘtergere