haiawatha.blogspot.com Web analytics

joi, 22 decembrie 2011

Si me das a elegir

Si me das a elegir/ Entre tú y la gloria/ Pa que hable la historia de mi/ 
Por los siglos/ Si me das a elegir/ Me quedo contigo
Manu Chao - Me Quedo

Comnunismul e rău, iar fascismul e şi mai rău. Regimurile extremiste sunt rele în general, iar doctrinele lor sunt doar o mască al aceluiaşi monstru: al dictaturii şi al lipsei de libertate. Asta e o constantă istorică şi totuşi...

I. Anul trecut din dosarul făcut de Securitate, am aflat că bunicul din partea tatălui a fost unul din liderii legionari importanţi din Galaţi, şef de cuib şi participant la câteva dubioase întâlniri naţionale. Pentru jumătate de an însă, cât au fost la conducere legionari şi încă un an cât a luptat în Uniunea Sovietică, a suferit următorii 25. 
De la celălalt bunic am medalie şi certificat semnat de Gheorghiu Dej, plus carnetul de student al Academiei Ştefan Gheorghiu, principalul instrument de pregătire al politrucilor.
E important pentru că acum, cu un bunic fascist şi unul comunist, cel puţin nu pot fi acuzat de partizanat. Cum să alegi când amândoi erau tineri, amândoi vroiau să facă lucruri bune, să schimbe lumea, să o îndrepte. Amândoi au ales o idee şi au luptat pentru ea... şi în final amândoi au greşit. 
Amândoi şi-au văzut în timpul vieţii cauzele năruite, vieţile copiilor ciunţite... pentru ca în final să îşi vadă nepoţii fugind de lumea construită de ei.

un comunist cântă despre dragoste:

II. De câţiva ani sunt oarecum comod cu istoria ambelor mişcări şi mai ales cu biografiile câtorva lideri. Şi totuşi nu mă dumiresc cum tânărul medic Che Guevara ajunge să moară în Bolivia pentru cauza comunistă, sau cum splendida noastră elită interbelică, în frunte cu Cioran şi Eliade, ajunge să sprijine mişcarea fascistă. Îmi e greu să înţeleg cum naţiunea germană, una educată, prosperă şi cu o istorie verticală, a căzut pradă nazismului; dar peste putinţă să înţeleg ce i-a adus pe Panait Istrati, Camus şi Manu Chao în tabăra marxistă.
Dar noi ce am fi făcut! Într-o lume în plin război mondial, în plină criză, în care totul îşi pierdea sensul, şi în care absurdul devenea logică: eu ce aş fi ales... voi ce aţi fi ales?

Acum când lumea pare să o ia din nou razna, când locuri sigure ca Norvegia sunt lovite de veninul rasismului, iar problema lumii e cine va conduce Korea nucleară, eu aleg să mă aşez la umbră. Aleg să îmi desfac o cola rece şi să mulţumesc lumii că mi l-a oferit pe Jim Morrison, Zorba Grecul şi  Isusul ăla hipiot, înaintea lui Lenin, Hitler şi Mao! Apoi deschid Jurnalul pe Motocicletă a lui Guevara şi realizez că pentru adevărata revoluţie, pentru Woodstock... sărmanul mai avea de aşteptat doar 2 ani!

P.S. Aş da multe să fiu acum în metroul lui Ceauşescu! Să merg către ceva, să fug poate de altceva, să închid ochii şi să uit că oricât m-aş deghiza, nu sunt decât o babă comunistă!

13 comentarii:

  1. Edule, daca-i fi aici te-as imbratisa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Davide vom fi si la un loc, prevad zile al naibii de bogate!

    Yonne cola impart cu mare drag, sunt un mare bautor al acestei licori, mai ales la un loc cu oameni buni!

    Observatie: majoritatea comentariilor si a celor care vin pe aici, ca de altfel si a celor pe la care trec sunt romani din afara Romaniei! Interesant nu, seama tot mai mult cu perioada interbelica!

    RăspundețiȘtergere
  3. well..ce ne e scris in frunte aia trebuie sa purtam toata viata! Ideea e ca daca tot ai plecat de aici..sa nu te mai intorci...decat in scrute vizite atunci cand dorul de casa te naruie... In rest fa-ti viata departe de Romania pentru ca si eu urmaresc sa plec..atunci cand voi termina studiile si voi avea posibilitati! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am comparat prioada asta de "tranzit" cu perioada interbelica. :) Conditiile sunt aceleasi. Sa fim fericiti!

    RăspundețiȘtergere
  5. si care nebuna ti-ar lasa tie de ales..?

    RăspundețiȘtergere
  6. ma asez la o umbra rara , sa-mi incalzesc sufletul mantuit de fantasme-
    de ales am ales ( tarziu)
    de-o fi bine de-o fi rau - or sa ma judece oricum .
    pana atunci ..
    Merry Christmas !
    cu un pahar de pinkmartini ( sorry-I do not like cola)...
    asculta pana la sfarsit..;)
    http://pinkmartini.com/home/
    http://pinkmartini.com/audio/index.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Paula atunci mult succes, sunt o multime de locuri minunate care sunt sigur te asteapta sa le descoperi... asa cum simt si eu ca m-ar astepta o puzderie de alte asemenea!
    Intr-o lume libera si deschisa, e nevoie de un mare grad de sacrificiu sa ramai in Romania... ce e mai rau ca treptat devine un sacrificiu fara rezultat!

    David criza o avem, sper sa nu vina si razboiul :)))Oricum sa fim fericiti chiar nu strica, prea deprimati am fost ca natie, poate ca generatie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Teona :))) ai fost atenta la mesajul piesei, al titlului, ma simt magulit :D
    Nu stiu care nebuna... probabil o nebuna frumoasa; cred ca mereu libertatea vine la pachet cu adevarata iubire, nu se exclud!
    Imbratisare mare!




    Windwhisperer da/mi voi sa imi umplu si eu paharul cu pink martini, buni mei colegi de zile bune si mai putin bune!
    Craciun Fericit... despre alegeri, mereu am crezut ca nu conteaza atat de mult calitatea lor, bune sau rele sunt alegeri, immportant e sa le faci si sa te tii de ele!

    RăspundețiȘtergere
  9. alegeri si libertate... interesant topic... esti liber sa faci alegeri... dupa ce le-ai facut, mai esti liber?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ideal e sa fie alegerile care te elibereaza, care elimina ideea de nelibertate! Si totusi m-ai pus pe ganduri, macar unele alegeri te fac neliber, cred! Fain :d Yonne

    RăspundețiȘtergere
  11. eh, de parca am fost vreodata liberi
    de parca vom fi vreodata liberi...

    eh...
    nici mie nu-mi pica bine cola. la noi la Mama Rusia e mai bine un gat de votka [ce ne legam toti de cola aia :)]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca suntem oameni ai lumii si ce e mai "mondial" (sa folosesc si eu termeni de manelisti) decat cola!

      E buna si vodka insa cum prea bine observi!

      Ștergere