haiawatha.blogspot.com Web analytics

miercuri, 24 martie 2010

Le Sacre Du Printemps

Un studiu făcut în rândul tinerilor britanici, arăta cum cineva care se mişcă bine pe ringul de dans este considerat automat bun la pat.

Dansul e poate singurul lucru care rămâne să ne lege atunci când vorbele dispar. Suntem atât de ataşaţi de cuvinte, încât de multe ori uităm că dansul a apărut înaintea sunetelor. De fapt, atunci când vroiam să facem pui, puteam foarte bine să dansăm în faţa femelei, stârnind flăcările şi lăsând lumina lor să alunece pe tavanul peşterei şi pe trupurile înfierbântate.



Despre dans s-au spus multe, poate chiar mai multe decât ar fi trebuit. Pentru mine însă dansul înseamnă un singur lucru: dialogul cu draci din noi. Dansul e spaţiul în care nu poţi minţi, la fel cum e locul unde nu se învaţă, ci doar se exprimă. Nimic nu mi se pare mai aiurea, decât să iei cursuri de dans, de două ori pe săptămână, sau să inveţi tangoul, ori salsa în paşi.
Dansul ca artă merită nu doar una ci mai multe vieţi; dansul ca limbaj individual însă, merită nu doar ascultat, dar şi apreciat cel puţin ca vorbele... altfel riscăm să pierdem partide bune...

P.S. Astăzi am aflat cum cele două dansatoare veritabile ale noastre Ana şi Dana, au devenit colege în cadrul aceluiaşi balet. Cum nu trece o zi fără să văd alte semne ale lumii astea al naibii ne mici, încerc să indentific oraşul lumii care va găzdui peste ceva vreme o altă exorcizare de draci...

Pentru că e anotimpul renaşterii, al înmulţirii şi al bucuriei, să fie fragmente din Le Sacre Du Printemps în varianta Maurice Bejart şi apoi Pina Baush; şi aici îmi e imposibil să mă decid:





...

9 comentarii:

  1. Dansul e un ritual al fertilitatii.

    Mi-a placut, dansul e forma de a comunica cu dracii. Si ai dreptate, atunci cand devine un dans initiatic, sau un dans care duce la extaz.

    Eu nu stiu sa dansez, dar mai ma prostesc uneori. Ar fi interesanta o antropologie a dansului. Cu siguranta exista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu dansez.Insa apreciez dansul in sine.Dansul ca preludiu al reproducerii asa cum a mentionat David, este comun lumii animale.Intalnit la cervide si pasari, dansurile nuptiale trimit catre nevoia de curtare a partenerei, fiind o initiativa a masculilor.
    Dansul este totusi o arta.Arta?Sau un eufemism prin care refuzam sa ne apropiem de regnul animal.
    Cat este arta?Cat este animalic.Pornirea draceasca este dat de estrogen si de testosteron, precum si de alti feromoni.Fascinante mi se par dansurile populare si cele ale societatilor traditionale(tribale).Check them out.

    RăspundețiȘtergere
  3. David cu siguranta exista, dar dincolo de dansul ca ritual, in sine dansul in zilele noastre pastreaza mult din misterul si magia iitiala.
    Mai mult cred ca s-a rafinat, asemeni sexului, in ceva fara scop final; a devenit placere pura, dialog liber :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Estrogenul si testosteronul explica multe, dar in acelasi timp desacralizeaza multe din misterele noastre: iubirea, curajul, iata dansul.

    Continui sa cred ca rolul dansului nu s-a schimbat mult de-a lungul miilor de ani, ca semananm mult cu omul preistoriei, cu omul antic si medieval (chiar daca pe acesta crestinismul il cam priva de dans) si ca dansul s-a eliberat de multe din normele sale, a si saracit in acelasi timp, dar ramane un limbaj la fel de puternic ca si cel al sunetelor, precum vorbirea sa zicem.

    Eu cred ca ar trebui sa dansezi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. dans=descatusarea a sinelui ,la fel ca si desenul ,muzica,dansul are un rol important in viata omului ,ajutandu-l sa se exprime pe sine. mi-a placut f mult ce ai zis si primul filmulet mi s-a parut genial!multa bafta in continuare!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Andreea si bine ai sosit aici, in calatoria mea! :)

    Asa e in general arta, indiferent de forma ei, ne implineste, ne ajuta sa comunicam dincolo de animalic, sa vorbem precum zeii...!

    Ma bucur ca ti-a placut filmuletul, e acelasi balet, in doua abordari contemporane!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mereu am crezut ca daca nu as fi facut teatru as fi facut cu siguranta pictura, muzica dar mai ales dans.
    Prin dans,orice fel de dans, eliberam o uiasa cantitate de energie negativa. Am simtit asta de fiecare data cand dansez. Te simti efectiv eliberat, mai usor, mai linistit. E ca o sesiune de yoga dar mai putin dureroasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. dansul este o alta forma de aptare a energiei si daruierii interiorului..una ce nu poate fi exprimata verbal,scrisa,cantata sau pictata..atunci trupul devine un instrument al inimii noastre..superb...superb..superb

    RăspundețiȘtergere
  9. JJ intr-adevar o forma de arta formidabila dansul, dar oricum felicitari pentru teatru de multe ori se amesteca, pana devin una!

    nakudo parafrazand o forma venita mai degraba din diplomatie, cand cuvintele dispar, se naste dansul... :)

    RăspundețiȘtergere