haiawatha.blogspot.com Web analytics

marți, 8 martie 2011

Halal dichis...

Chestii magice
De Crăciun am avut sub brad cele 8 dvd-urile Charlie Chaplin, din seria Colecţiilor cu Dichis ale Dilemei Vechi. Cum au ajuns acolo e o poveste întreagă. Scurtată zice că i-am dat de înţeles cumnatei mele dragi, responsabilă de cadouri, că e tot ce îmi doresc. Am uzat toate armele persuasiunii; mai aveam puţin şi îi puneam scrisori în poştă, aşa de disperat eram. Nu ştiu ce mă apucase, doar majoritatea filmelor le văzusem şi oricum aveam bani să îmi cumpăr dvd-urile, dar na... odată în an e Crăciunul, cu magia lui cu tot. 
un pici şi un Chaplin - Florenţa 2009
Dar unde mai pui că de pe vremea când îmi creşteau colţii ideologici, fără pic de ezitare am catadicsit să îmi măsor forţele cu Dilema. M-a făcut să o citesc cu plăcere şi m-a enervat deopotrivă; am păstrat-o ca pe un obiect colecţionabil, dar am denunţat-o ca pe braţul perfid al tiraniei culturale. Acum însă, frumoasa colecţie se odihneşte meritat pe raftul cu dvd-uri, lângă The Doors în original şi Angels in America sub forma unei cărţi medievale. Acum parcă nici Dilema nu mai e ciuma de altădată. În sfârşit între noi e pace!

Dilema nouă, obiceiuri vechi
Aseară însă mă pun să văd The Kid, în româneşte Piciul (1921). Scot graţios dvd-ul şi dau să privesc coperta, fireşte cu un ochi indulgent. Însă oricât de indulgent mă hotărâsem să fiu, văd următorul mesaj scris negru pe alb:

SE VINDE DOAR CU REVISTA DILEMA VECHE
Dacă nu primiţi şi revista, sunaţi la tel.: 021 407 76 98

Va să zică sărmana mea Colecţie cu dichis ţine să mă avertizeze că vânzătoarea şuteşte revistele. Mai mult, tot Colecţia mă face imbecil, ba încă de două ori. O dată că nu mă interesează revista şi evident nu o cer, iar a doua oară pentru că fie şi dacă o cer, singur nu o voi obţine. Dar dacă tot sunt încălţat şi ajung acasă fără gazetă în plasă, mai am o soluţie: să formez numărul şi în cel mai pur stil românesc, să o torn pe ciorditoare. Pot aşadar, mulţumită Colecţiei să o înfund, să i-o trag, ce să mai, să îi arăt cine e şmecherul; şi toate astea cu dichis.
Apoi răcorit, pot să îmi savurez filmul şi să mă bucur în continuare de seară. Îmi zic însă, pentru a potoli sângele urcat la cap: bine măcar că e primită cadou... şi dau play.

Halal dichis, pungaş negustor, zevzec muşteriu...         

 

...

7 comentarii:

  1. o venit martie şî îţ doresc VERDE!

    RăspundețiȘtergere
  2. exista film dupa Piciul?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai chiar Piciul se cheama filmul "The kid"

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa precum e obisnuinta omului "de blog", "te-am rasfoit" pana am ajuns aici unde surprinzator ai pus punctul pe "i" :)))

    da stiu prea multe ghilimele..infine..fac abstractie..

    Aaaam Dilema Veche mi se pare cel mai tare ziar de pe piata romaneasca. Il citesc mereu cu placere. Iar colectia cu dichis "Charilie Chaplin" o am si eu...Nu ma mai satur de ele...Nu am o preferinta anume pentru ca omul asta a fost incredibil la viata lui!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu il ador si ma bucur ca suntem multi, car vad dincolo de mersul lui cracanat!

    Despre Dilema... din pacate cade si tot cade! Devin de la o zi la alta tot mai comerciala din pacate, chiar daca inca e un etalon pe cultura si atitudine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si Academia Catavencu e un ziar foarte bun..chiar daca este bazat pe misto-uri politice...Intr-adevar totul devine prea comercial in ultima vreme!

    Dar facand comparatie cu ziarele de 2 lei pline cu scandaluri si barfe si video chat recruitment totusi:)) prefer sa citesc Dilema si Academia Catavencu..chiar si Kamikaze ,)

    RăspundețiȘtergere