haiawatha.blogspot.com Web analytics

luni, 26 iulie 2010

Să o spun pe aia dreaptă: Penultima Postare!

Înainte să plec la Roma, colega mea Renata, m-a sfătuit misterios, ca atunci când voi fi acolo, să închid ochii, să ascult strada şi să mă gândesc la miile de ani de istorie ai locului; voi înţelege multe şi voi fi inundat de senzaţii.

Visările unui hoinar singuratic

Atunci când s-a strâns capota maşinii, eram pe bancheta din spate, răstignit ca un Isus fericit. Am deschis ochii şi am văzut cum deasupra mea, pe un cer azur de caraibe, se uneau crengile palmierilor, atât de armonius că aduceau cu arcadele mult mai sinistrelor catedrale gotice. În faţă două femei frumoase, bronzate bine şi cu ochelari de soare, trâncăneau în spaniolă şi reuşeau să se audă, chiar dacă urla la radio bachata dominicană. În dreapta era oceanul...

Nu prea luăm decizii. Cu adevărat în viaţă luăm câteva decizi importante, căci restul sunt de regulă consecinţe. Majoritatea nu decid deloc, dar despre aştia nu vorbim aici. Uite, eu de exemplu am decis de câteva ori: atunci când făceam de serviciu în liceu şi am luat de la Mişu Visările lui Rousseau! Am decis când am ascultat gagica de la 11H şi am început să facem teatru! Am decis când am spus că fac istorie, cu orice risc şi până la capăt! Am decis atunci când am făcut grevă în 5 şi am baricadat universitatea cu sârmă ghimpată şi am mai decis atunci când i-am mai spus Te Iubesc...
şi mai decid acum când spun că într-un an mă întorc acasă... în Florida, de tot! Mă pun cu burta pe carte, pe făcut bani şi mai ales: Bag pula, îmi iau barca aia odată!



... eu în Roma, sâmbătă, bucuros de parcă am făcut-o eu...

E genul de moment surprins de titlul unui roman semnat de Murakami care se chiama La sud de graniţă, la vest de soare. E vorba despre o boală psihică, sau o stare, a inuiţilor din Siberia, un soi de eschimoşi. Ei trăiesc liniştit, în ritmul lor ancestral şi nescormonit de nimic, însă la un momentdat, se întâmplă ca ei să lase baltă tot şi să pleacă către vest, brusc, neanunţat, ca un ciborg activat de la distanţă... e poate ce spune şi Jim "The west is the best. Get here and we'll do the rest."

Legenda lui Shimamoto

După ani în care dipăruse pur şi simplu, Shimamoto intră în barul lui de jazz şi îl răpeşte o noapte, o singura noapte într-o cabană în munţi. Acolo cu Nat King Cole în surdină, ea îl impinge în fundul unei canapele cu şemineul în faţă, îngenunchează şi îl ţintuieşte cu privirea ei ascuţită de japoneză fatală. Îi desface prohabul cu mană şi îi scoate penisul în erecţie... urmează un sex oral perfect, cu o ea care lasă celaltă mână să îi intre sub fustă, acolo unde numai necuratul ne ispiteşte să ne gândim. El e gata să uite tot, să lase barul, familia, să rămână cu ea o viaţă... numai că dimineaţă realizează că Shimamoto nu e decât un rezid, o plăsmuire a minţii lui, va să zică: o iluzie. Asta putem citi la Murakami (fără legătură: dacă săritul cu paraşuta e mai bun ca sexul, atunci şi Murakami e mai bun decât Coelho; nu că ar fi greu).



căci femeile iubesc poeţi, dar mai ales profeţi...

Ea/El e până la capăt o iluzie, un avatar perfect şi în cel mai bun caz unul care a pornit de la ceva, de la o pereche de ochi caprui, albaştri sau verzi schimbători! De asta câştigă orice război, de asta nu dispare, de astă şi după ani, cu un sex oral bunicel şi un disc bun, ne face să ne pierdem miţile. Asta pentru că e creaţia noastră, pentru că fără dorinţa noastră ea nu poate exista...
De asta întotdeauna două zile cu ea, într-o toamnă cu frunze ruginii, va face mai mult decât o viaţă cu neroada de nevastă, care sărmana face plăcinte cu mere în foi de casă şi ciulamaua cu smântână şi ciuperci, başca o mămăligă perfectă. Uiţi tot şi fugi cu nebuna în munţii, atât de relaxat, că l-ar face pe bunul Dan să spună percutant: "da bine-nţeles"! Şi de ar fi asta tot... dar o mai aştepţi şi o viaţă peormă...



... tot eu cu Coloseumul în spate, poza justificativă-standard,
înainte de ghiaţă cu ceva...

De fapt asta vreau să zic, smerit, punându-mi cenuşă în cap: că te voi aştepta fie şi o viaţă pe o plajă perfectă în Florida, între palmieri, cu un Capiroska, sau un cogniac cu gheaţă în mână, dansând modest bachata!

Aşa cred că suntem noi, nu putem altfel, pentru că aşa cum ar spune Nea' Bachus: "Viaţa fără poezie e pustiu, Victore!"

Am închis ochii când eram în mijlocul Romei şi am ascultat strada; se auzeau toate graiurile pământului şi toate drăcoveniile inventate de om sau de dumnezeu. La un moment dat însă, din marea de voci cineva a spus textual: Bag pula băăă, eu mă întorc acasă! Ca unui oracol, am mulţumit şi Renatei şi vocii cu accent ardelenesc, am scuipat în sân, am zâmbit şi am înţeles că tare cotlonite mai sunt căile destinului!

...

19 comentarii:

  1. De ce penultima? De ce să nu mai scrii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anreea o sa spun tocmai in ultima postare, o sa vbesc in general despre experientza asta, dar e natural cred, e o evolutie, nu dispar din virtual oricum, ma imbunatatesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta ma intrebam si eu... oricum, eu am mai recitit cateva vechi postari de pe aici care mi-au placut foarte mult. Macar atata sa fac si eu, daca tot spui ca nu o sa mai postezi si o sa stergi blog-ul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Cludia, amica veche, nu il sterg, ramane aici si o sa ne gasim in alt loc, e o promisiune!

    RăspundețiȘtergere
  5. mi-am dat seama, in sfarsit cu cine semeni tu. ca oricarei persoane pe care o cunosc, ti-am atribuit un personaj inventat de mine [daca tot vorbim despre Fata Morgana:))]: esti Old Shatterhand. presupun ca mereu vei fi in mintea mea. esti prieten. ai si putin din winnetou: iti anunti/prezici moartea [chiar daca ne referim la cea virtuala si chiar daca e una temporara, dupa cum ne promiiiiti!!!].

    din cate am citit eu mai sus am inteles ca te :-? [nu gasesc acum cuvantul] te emancipezi si iti faci pagina web? [e alt cuvant mai expresiv, dar acum nu-mi vine. lapsus :-??] am inteles bine, totusi?

    salut/ola! [ce preferi?]

    RăspundețiȘtergere
  6. ... eu în Roma, sâmbătă, bucuros de parcă am făcut-o eu...

    am ajuns la concluzia ca ai contribuit si tu! ;):)

    salut! [e ceva special in salutul asta. e cuvantul care pecetluieste multe legaturi. salutul e vesnic, profund, pe cand ola e de moment, superficial, o pasiune trecatoare! si pot sa pun pariu ca esti de acord cu mine!...

    ... nu?]

    asadar, SALUT!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. un ann?!vai, mi se pare atat de mult, si de fapt, trece atatde repede!

    RăspundețiȘtergere
  8. dani e o mare bucurie ptr. mine sa ma comentezi asa, duc greu povara asta, multumesc!
    Sper sa nu imi anuntz retragerea ca artisti de mana a doua si sa ma razgandesc la final... :))

    E o dezvoltare, inca nu web, o luam incet, o dezvoltare catre a face loc de vorbaraie si spart seminte, a fi mai multi, toti, tu, eu, etc. o sa vezi! O saptamana, doua si vine! :D inclusiv raspunsul ala ptr. Alexandros si tine!
    Pe asta nu il sterg oricum si ai sa vezi ceva, ceva o sa mai picure :))

    Cat despre incheiere prietena buna - fie si virtuala, ca sa nu zic ca ne asteapta cafea fierbinte in new york - ramane intre noi mereu SALUT! Tu ai renascut cuvantul asta, ma tin de el :)

    SALUT

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Mutullica e un an plin, am de facut multe, de intalnit si reintalnit multi oameni, de vazut multe locuri, de platit datorii spirituale si de lamurit lucruri... de data asta e o plecare mai serioasa si ma pregatesc ca de plecat in catanie... plus evident chestii tehnice, acte, prostii! :)
    Si da, al naibii de repede trec ani in general...

    RăspundețiȘtergere
  10. nici n-am specificat de cafeaua din NYC, pentru ca oricum e scris totul in programul meu de viitor [adica pe un post-it pe birou, dar pretentioasa denumirea, nu?:>]

    sa nu il stergi! eu am sa mai intru aici cateodata... de dragul vremurilor bune! sau... de dragul inceputurilor vremurilor bune. sa vedem daca seful de trib Edu nu ne tiranizeaza partea cealalta.

    adevarul e ca abia astept sa vad ce ai sa scrii despre experienta ta cu noi. adica, sper ca deja ai inceput si e acolo ca "Postare nefinalizata", pentru ca sunt foarte curioasa!

    chestia cu artisti la mana a doua ai scris-o sa ne jignesti sau ce?! /:) adica.. pe noi, care tot iti scriem ca esti "cool! awesome! he is amazing, guys!". deci crezi ca nivelul nostru nu e destul de ridicat pentru a face distinctia intre tine si un artist de mana a doua? [vezi? are doua taisuri]:)). Just Joking! dar sa nu te aud cu asta. doar eu am voie sa fiu baba frustrata!

    Bunule Old Shatterhand, prieten si meloman, om, postarile tale - fiecare - au avut ceva special care sa se duca acolo unde trebuie, sa ma impresioneze si uimeasca, sa ma faca sa zambesc si, poate, la una-doua, chiar sa-mi dea lacrimile [lacrimi din-alea de multumire si satisfactie],

    SALUT!

    RăspundețiȘtergere
  11. P.s.: deci pot garanta ca semintele creeaza dependenta. eu una, cand ma apuc sa deschid o punga de seminte, nu ma mai pot opri din dezghiocat:)).

    RăspundețiȘtergere
  12. Inteleg:-?
    Se pare ca ai multe de facut, multa bafta iti urez!:)

    RăspundețiȘtergere
  13. In Florida? De ce in Florida?

    Tocmai m-am intors din Vama si mi-e... nu stiu cum mi-e, adica stiu: vreau inapoi pe malul marii!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere
  15. dani. ca intotdeauna ma coplesesti cu generozitatea ta; mereu imi dai senzatii ca ma strangi la piept tare de ma sufoc, dar imi place, multumesc, multumesc, multumesc!

    Adina bine ai revenit, nu de la mare, ci pe net! In Florida pentru ca din toate locurile pe unde am fost aduce cel mai mult cu paradisul... asta la prima mana... si nu mai am chef sa mai ratacesc, cum spuneam am decis! :) Multe de spus, sper sa revin vreodata...
    Si daca vrei inapoi pe malul mari intoarce/te acolo si gata, mereu lucrurile snt mai simple decat par :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Bunule Anonim/Vlad daca chiar ai fi citit ceva pe blogul meu, ai fi inteles ca mesajul tau, daca nu e spam, e total neiteresant... in plus pe site/ul radioului vostru suna o muzica... sa zicem cel putin nedigerabila si incopatibila cu urechea mea!

    Multumesc oricum de vizita in Clatoria mea, oricat de intamplatoare e ea!

    RăspundețiȘtergere
  17. te strang la piept dar nu am scopul de a te sufoca! departe de mine gandul acesta!

    Florida? bravo! bravo- bravo! e si aproape de NYC... corect! :))

    still waiting... :-W

    salut!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa-mi bag..., tare frumos ai mai scris! E o postare solara. Degaja niste trairi frumoase, care se transmit celor ce te citesc. Mie, cel putin. Vreau sa aflu si eu unde te muti. Virtual, adica.
    Scuze pentru limbaj, da' asa mi-a venit sa zic.
    Sa ai parte numai de frumos si bine in calatoria ta!

    RăspundețiȘtergere
  19. Lorelai multumesc mult si daca nu am facut-o, iti spun acum bine ai sosit in Calatoria mea!

    Multam mult de laude, chiar daca incerc sa ma tin departe de ele, sa nu imi creasca cornitzele si mai tare! :D

    Am pus link-ul pe ultima postare si scuze ca am intarziat atat un raspuns!

    RăspundețiȘtergere