haiawatha.blogspot.com Web analytics

duminică, 6 noiembrie 2011

Simfonia a IX-a

 a se citi ascultând asta

Suspendat pe autostradă, ca un abces în spaţiu-timp, cu mişcarea a 2-a din simfonia lui Beethoven urlând în boxe. 
Gândurile continuă să alerge cu 100 de mile, ancorate zdravăn în şirul nesfârşit al bolizilor care zburdă ca într-o invazie spre Ocean. Le văd depărtându-se cu viteză farurile purpurii, în timp ce din sens opus cu o turbare şi mai mare, un şir de faruri albe gonesc spre cealaltă coastă. 
Viorile ţin ritmul violent, iar în mlaştină aligatori înfuriaţi de gravitatea sunetelor, căscă fălcile ameninţător. Pe geamurile deschise generos, pătrunde odată cu îndoielile şi întrebările un aer umed, eliberat de ţânţari furioşi pe zgomotul cult al clarinetelor.

De ce fiecare în câte un colţ al lumii... de ce Starbucks şi nu cafeaua la ibric băută în balcon? Pentru numele oricărui zeu ar fi acolo sus, de ce J. e poliţist şi nu actor... dar ce s-o fi ales de Doruleţ? De ce nu i-am spus că paşaportul e hârtie care arde? Ce mâini s-or mai pierde în părul Adrianei... de ce nu Germania... degli Angeli 3 sau 2... Sulamita oare a plans, dar Astrid? Îmbătrânesc... Contrabasul continuă să răspândească optimist, în aerul serii tropicale, forţă brută, senină. Şi iarăşi încordarea viorilor ca o şarjă de cavalerie ce alungă mătăhăloasele SUV-uri Chevrolet, Ford sau Dodge.    

Sulamita (sau despre a VII-a poruncă) "De Ce Ficatul" - octombrie 2011
Dar îngerii lui Brumaru chiar există? Dar E. de ce nu pleacă în Grecia acum, de ce s-a abandonat aşa uşor... ce puteam face mai bine... de ce aşa greu... cum era gustul ciulamalei cu mămăligă... mai ştiu să dansez descălţat, dar să patinez sâmbătă dimineaţa cu ochii mici... a existat vreodată oraşul ăla, dar Hand-ul... îşi mai aminteşte când la filarmonică priveam spectacolele ca nişte hoţi prin uşile întredeschise... orchestra îşi reia fuga nebună, iar capul meu îşi pierde reperele... portocala mecanică a lui Kubrick, parcă ieri am desfăcut-o în parc... toamna în Boon... o să mai simt vreodată toamna? Îşi mai aminteşte camera mea prăfuită... patul cu 3 picioare... poeziile din cărţi răpciugoase... i-am spus oare că narghileaua era cu vodkă... motanul lui Grumăzescu mai are tricolor la gât... drumul spre Roma prin dealurile Toscanei şi pana de benzină... pfff...

Clacsoane, semnalizare... şi pleacă... timidă ca un copil ajuns târziu la joacă; viteza creşte până aproape zboară, geamurile se închid, aerul condiţionat porneşte, iar semnalul radio se pierde,  Beethoven e departe, de fapt e mort de 200 de ani... sunt iarăşi în cockpit, alerg către o destinaţie, mintea îşi pierde zbuciumul, e aproape goală... la orizont se vede Miami, zgârâie norii lui, luminiile, şirul de faruri e acum ca un canal de energie care vine sau pleacă dinspre oraş... parcă mă bucur că farurile mele înoată în acest curent de lumină... chiar dacă ticăloasele viori încă îmi mai sună în urechi.         
        

...

9 comentarii:

  1. furtuna asta de sentimente care te incearca, Edu, e ca o ploaie de vara.

    RăspundețiȘtergere
  2. De câteva zile am în minte versurile unei poezii de Ion Pillat, poet mult iubit de noi: "Am păstrat în minte fețe fără nume/Întâlnite-n cale și pierdute-n lume,/Le-am în mine una câte una/Pentru totdeauna.Vremea, vremea însă, n-am putut s-o țin". Și mi-am amintit de serile alea de poezie, fum de țigară, cafea proaspăt făcută și coniac cu gheață și... amintirea, pierderea lor chiar merită o simfonie...

    RăspundețiȘtergere
  3. D.M. dap furtuni care vin si trec, le prefer pe ele in locul uraganelor :D Multam de vizita!

    A. deci nu e totul in vad, cum Pilat spune, cate ceva a mai scapa din malaxorul amintirilor, al alegerilor...
    Totusi poate serile ale nu sunt chiar ingropate, poate cu praful sters pot sa revina la viata...

    RăspundețiȘtergere
  4. tu esti cam ireal asa, mai Eduard. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu e chiar o furtuna de sentimente ..e un uragan al vietii care te incearca atunci cand esti vulnerabil...eu cred ca pe de-o parte iti doresti o viata plina de calatorii( azi aici..maine cine stie pe unde)...dar pe de alta parte iti doresti si un loc stabil...un loc sau "un loc" unde ai vrea sa gasesti alinare oricand ai reveni:)!! Cred ca aceste uragane ale vietii au aparut pentru tine intr-un moment cand trebuie sa iei o decizie pentru tine!! :) eu asta am inteles, asta am citit printre randuri..corecteaza-ma daca gresesc!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-o lume obsedata de reala Draga Domnisoara T., ador irealul... asta imi aminteste de numele unei carti scrise de un amic "Fantasticul nu iarta pe nimeni" ^-^

    Buna Prietena PM imi e greu sa raspund superbului tau mesaj... probabil tu ma intelegi mai bine decat pot eu sa o fac... ce imi canta insa in cap acum, pe langa simfonia a IX si poate cumpleteaza ideea e o piesa veche de la Garbage:

    I'm only happy when it rains
    I'm only happy when it's complicated
    And though I know you can't appreciate it
    I'm only happy when it rains

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Edu :),
    Cunosc foarte bine piesa si pe langa acest fapt imi si place foarte mult. Probabil tie iti place tot ce tine de natura "complicatului"...si te complaci in situatia asta. poate am reusit sa vad printre randuri datorita faptului ca si eu am trecut si poate voi mai trece prin astfel de uragane...who knows...Important e sa iei o decizie pentru tine atunci cand simti de cuviinta ca trebuie. Tot ce e complicat capata un sens la un moment dat si isi pierde esenta "complicata". Gandeste-te putin:)!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Mesaj erotic, putin erotism in Calatoria mea cred ca nu strica!

    RăspundețiȘtergere