haiawatha.blogspot.com Web analytics

vineri, 10 iunie 2011

Pursuit of happiness


"All men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness"
United States Declaration of Independence


Primii oameni care s-au gândit să nu mai hoinărească, să cultive plante şi să construiască un bordei durabil, au trăit în neolitic acum aproape 10.000 de ani; omul avea însă în spate alte 2 milioane de ani de existenţă nomadă.
Aşa a început perioada pasivă a existenţei noastre, care ne-a învăţat să aşteptăm ploaie pentru recoltă, să construim garduri şi să lăsăm fiarelor sălbăticia. Şi probabil a fost bine, având în vedere că eu mă găsesc acum tolănit în pat, tastându-vă şi bând Coca-Cola rece.    

Însă tot atunci am început să avem ceva de pierdut. Instinctele care ne ajutau să prindem mistreţi cu suliţa au anchilozat, iar mentalul nostru s-a fixat geografic. Şi asta mai ales din vina lucruri neînsemnate, imposibil te pus în căruţă, în desagă, de purtat cu noi. De pe atunci am început să trăim cu obsesia statorniciei, a căminului, a punctelor imobile. Atunci angoasa a picat între noi ca o nicovală.

Însă 2 milioane de ani nu se pot şterge cu buretele şi de asta uneori ne apucăm violent să dărâmăm, să risipim, să alergăm. Asta noi oameni moderni chemăm: libertate. 
De notat este că practicată cu metodă şi pe termen lung, în condiţii optime, libertatea asta poate deveni fericire, sau oricum e un indicator bun al ei.

Aşadar, antropologic vorbind, subsemnatul e pe cale să reînnoade legătura cu cei 2 milioane de ani de tradiţie, riscând inconştient să fie fericit!

de la şefa de camin G şi bună colegă Ela:

 

...

10 comentarii:

  1. Atat de simpla si de lipsita de "stresul modern" era viata oamenilor de acum 2 milioane de ani...invatand astfel istoria omenirii prin liceu, mi-am dat seama ca evolutia omului era extrem de lenta..acum..totul se desfasoara intr-un mod alert! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e istoria daca nu tocmai povestea noastra de familie!

    Dap NS avem multe certitudini acum, dar putine lucruri spirituale, primordiale!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cain a fost blestemat sa umble prin lume cu un semn in frunte. Asa s-au nascut nomazii. Eu tin sa te contrazic. Omul cauta un loc 2 milioane de ani unde sa se aseze. :) Inca il mai cauta.

    RăspundețiȘtergere
  4. ha ha, bravo!ce frumos!:)
    iti dai seama ce frumos era pentru ei sa alrge dezbracati pe campuri fara nicio grija?:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Despre acele doua milioane de ani au scris marii apostoli ai pierderii si uitarii jumatate din literatura lumii, continuitori in vremea lor ai unei traditii pierdute a ratacirii in fata careia acum esti chemat sa te inclini si sa o urmezi. Nu mai departe de ei, in acel frumos oras italian al muzicii si al gustului, Maria Devigili spunand pe ritmul propriei muzici, un adevar care cere constant sa fie confirmat: tot ceea ce ramane pe loc e condamnat sa moara.
    Sa iti fie, asadar, ratacirea ca o nesfarsita sarbatoare a bucuriei de a fi viu si de a fi liber. A ta si a celor care vor sti sa iti fie alaturi. Pentru ca - nu-i asa? - livet ar en fest.

    RăspundețiȘtergere
  6. :) Bunule David mereu cu o perspectiva sanatoasa si dap zici bine cu faptul ca nu ne-am gasit locul, asta e singura certitudine in amre de incertitudini!

    Mutullica niimic nu e mai incatator decat trupuri nude alergand :D... dap o lume fara nimic sigur, fara complicatii inutile, si una de care fugim acum ca niste apucati!

    RăspundețiȘtergere
  7. Incet incet dragule A. fara ca macar noi sa stim cum, am ajuns aici. Uneori ma apuca dorul dupa o terasa anume, dupa o broasca de usa, dupa o harmalaie de oameni asezati, dupa totosei de copii, cum spuneai odata... dar mereu asta dureaza o clipa, de regula cand esti obosit :))

    Si mi-ai promis sa ai grija de mine cand sunt obosit, pentru ca mereu fac lucruri idioate atunci!

    RăspundețiȘtergere
  8. neimblanzit, vijelios, nestapanit, nedomolit, ratacitor - mai cum s-ar zice...esti o gura de aer proaspat.
    adica...om frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. Teona o asemenea caracterizare nu doar ca imi sufla parca vand prospat in aripi, dar imi intareste increderea in tot ce vine si in oameni in general!

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere