haiawatha.blogspot.com Web analytics

vineri, 28 mai 2010

19 chestii care îmi plac la tine - DESPRE MUZICĂ 1/2

În 1977 au fost lansate în spaţiu sondele Voyager 1 şi 2 pentru explorarea exteriorul Sistemului Solar. Alături de echipamente, sondele conţineau un disc audio făcut din aur, care avea imprimat sunetele Pământului, ale diferitelor animale, fenomene, saluturi în peste 60 de limbi şi mai ales muzică (printre care Chuck Berry, Blind Willie Johnson, dar şi Mozard, Bach, Beethowen). În prezent sondele Voyager sunt obiectele lansate de om în spaţiu, aflate la cea mai mare depărtare... când noi nu vom mai fi existat de mult, ele vor continua să poarte muzica nostră prin univers.

Am făcut o mică investigaţie, fără metodă, dar cu scop precis. Sursa a fost indicativul "views" al Youtube-lui, din josul clipurilor. Artişti au fost ales aleator, iar piesele în funcţie de cifre; făcută în fugă lista aşteaptă multe corecturi, adăugiri:

Britney Spears - Womanizer - 2.264.589
Edith Piaf - Non, Je Ne Regret Rien - 5.734.997
Red Hot Chili Peppers - Snow - 6.985.422
Led Zeppelin - Stay Away to Heaven - 10.013.594
Marlyn Manson - Sweet Dreams - 10.435.647
The Beatles - Yesterday - 10.569.461
The Doors - Touch Me - 11.048.569



Discul de aur al sondelor Voyager

Madona - Give It 2 Me - 14.846.808
Elvis Presley - Always on my Mind - 16.918.640
Cristina Aquilera - Fighter - 18.732.299
Nirvana - Come As you Are - 18.868.217
Metalica - Enter Sandman - 23.365.375
Pink Floyd - Wish You Were Here - 33.012.852
Guns and Roses - Sweet Child - 33.248.406
Queen - Bohemian Rhapsody - 40.735.991
Michael Jachson - Best Ever Monwalk - 47.319.720

Şi acum ţineţi-vă bine:

Selena Gomez (18 ani) - Naturaly - 35.649.581
Jonah Brothers (23, 21, 18 ani) - Burnin'Up - 80.601.466
Miley Cirus (18 ani) - 7 Things - 119.964.810

Înţelegeţi? Lumea se schimbă şi încă repede. Mie îmi e de ajuns muzica să văd asta, dar dacă nu v-a convins investigaţia, încercaţi 16 and pregnant. Lumea se schimbă cu un accent pe biologie, pe coborâre pragurilor, pe dizolvarea lor. O să vedeţi în videoclipurilor zeilor noii lumi, fetiţe cu aparat dentar plangând pentru iubiţi lor şi domnişoare cu ursuleţul în braţe, care îi spun Lui că este insecure.
Dacă daţi timp puştilor de 15, 16, 17 ani, o să vă spună ce drame au trăit ei în amor, o să vă dea sfaturi utile şi dacă aveţi noroc, o să vă spună pe ce site e colega lor de clasă, făcând acele lucruri vechi decând lumea! La vârstele la care noi sărutam, acum în sfârşit se face dragoste, la vârstele când noi bulăneam, acum se fac copii.


Lumea se schimbă şi după mine mai mult în bine, decât în rău. Cred că umanitatea se întoarce cu matricea ei culturală, în limitele biologice, se ajustează, se împacă cu ea. În fapt, dacă nu ţi-ai răspuns marilor întrebări până la 17, 19, 21 de ani, nu prea cred că o să o mai faci satisfăcător la 27, 29 şi cu atât mai puţin la 31. Napoleon spunea că nimic nu a mai învânţat după prima bătălie, chiar dacă aş adăuga eu, a strălucit cu adevărat la Austerlitz, câţiva ani mai târziu.

O să îmbătrânesc pe drum şi o să fiu fericit!

P.S. Chiar dacă nu va gâştiga niciodată, anul ăsta ţin tot cu Germania la Eurovision. Acum e Lena (19 ani), care inspirată poate de sondele Voyager, după ce Îl informează printre altele că şi-a cumpărat lenjerie albastră, spune într-o engleză-germană că asemeni unui satelin: "I’m in an orbit all the way around you"... bravo domnişoară!

...

23 de comentarii:

  1. Evolutie (daca o putem numi asa)...evolutie, da' pana cand?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand eram in liceu, profesoarele ne reprosau ca ne machiem si ca ne dorim, cu ardoare, sa ne maturizam prea repede...acum...suvitele sunt in trend inca de la gradinita, bluzele decoltate si chiloteii tanga sunt preferatii fetelor de varsta prescolara. Iti spun asta pt ca am lucrat acolo si am avut destul timp sa observ si sa ma minunez. Concluzia: parinti tampiti, copii tampiti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am ajuns sa spun ca bunica...peee vreemeeaaa meeaaaaaaaaa...sau vine sfarsitul lumii, fratilor!
    Tragic...e ca scade interesul pt scoala, analfabetismul e in crestere, bunul-simt e un semn de slabiciune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Postul tau ma face sa ma simt de "moda veche", sau ca m-am nascut cu 2, 3 generatii mai devreme, ceea ce binenteles ca nu-i adevarat...:D Oricum ai perfecta dreptate..si Laura..da, e adevarat, am simtit pe propria-mi piele la scoala, cand am venit de cateva ori nemachiata sau nearanjata. Si in general daca nu ai parul intins cu placa sau nu stiu ce bluza mai "stralucitoare" nu prea te baga nimeni in seama, ori te considera copilaroasa, ori timida, ori mult mai mica ca ani, etc, etc.(si nu exagerez!). Cat despre muzica: Miley Cyrus e o revolutie, una mare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Manson, in spatiu, daaa!! si are o piesa cu tematica asta, Dissasociative. bac am si eu. si mai am, si mai am, si mai am....si nu se termina niciodata!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Laura e foarte adevarat ce spui si uneori nu ma pot feri nici eu de acest "pe vremea mea". Totusi traiti bine, ani acumulati fie ei multi sau putin, nu ar trebui nicioadata sa fie povara ci din potriva o bogatie!
    Mi-ai trezit nostalgii putenice cu pozele ale de pe impovaratii Munti ai Macinului! Nu se pot se lasa insa mesaje la tine, sau nu reusesc eu!

    Claudia ma bucur sa te aflu pe aici si cu impresia ca esti prima data in Calatoria mea iti spun bine ai poposit (chiar daca iti stiu blogul de mult timp)! Un lucru am stiu din liceu, cam de pe la varsta ta: nu am nimic in comun cu generati mea, cu marea masa, cu grupul standard/mediu de adolescenti! Asta a fost mereu si cand am transformat asta in calitate, totul a fost foarte ok!

    RăspundețiȘtergere
  7. ST un pumn strans atunci il tin si pentru tine. E o mare idiotenie ce a devenit examenul asta, nesfarsit, nesemnificativ si exasperant... un examen nu se poate da jumate de an, te epuizeaza si isi pierde rostul!
    Succes! Astept vesti foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Chestia cu Voyager imi aminteste de Star Trek, cand explica ce s-a intamplat cu sonda respectiva. Interesant postul, mersi ca ne-ai amintit ca omenirea a facut si lucruri bune. Succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  9. despre examene - ma educ inspre a le ignora in discutiile cu cei dragi,
    despre sex - depinde in al "catelea cer" este fiecare din noi,
    despre muzica - Pink Floyd e cliché pentru ca oamenii sunt atat de asemanatori incat ai impresia ca se repeta aceasi femeie la nesfarsit, cu ploaia lipindu-i-se de geamuri si lumina strecurandu-se prin vitraliile bisericii pana la ea in poseta [femeile sunt mai iubitoare de Dumnezeu pentru ca este perceput de oameni ca fiind de sex masculin, cred, s-ar putea sa gresesc]
    despre tine - daca esti brunet, inalt si interesant inseamna ca te iubesc mai multe femei, nu numai una - si asta e definitia pe care Ortega y Gasset o da lui Don Juan [defintia are conotatii in exclusivitate pozitive]
    despre carti - tind sa cred ca ai citit si tu destul de multe, chiar daca pe fete nu le lasi sa citeasca
    hm...nu blogul tau ma indeamna la scriitura lunga, ci ploaia, veioza, piersicile - mi-e dor sa port un sort alb si sa mi murdaresc mainile cu faina!

    RăspundețiȘtergere
  10. Omu' in Parapet bine ai trecut prin Calatoria mea! Cred mult in aventura spatiala a omenirii, am scris putin pe aici;
    Cu Sf-ul m-ai prins, o sa tot vorbim!

    RăspundețiȘtergere
  11. Don Juan-ul meu e victoriosul de la Lepanto (1571), e amiralul care a salvat lumea de barbarie, e atletul crestinatati... dar primesc si pe acest strain, care va sa zica raspunde la semnalmentele mele! Nu as vrea sa te contrazic.:)

    E o istorie in sine furia asta a ta Bartleby si e pe cat de mult imi e pe plac, pe atat de greu imi e acum sa ii raspund satisfacator, nu in sfada, ci in intalnire, in completare!

    Promit sa revin!

    Lasand Pink Floid-ul deoparte, imi amintesc mereu de parinti mei, de The Doors; de la ei am invatat ca intre credinta (divinitate) si ratiune (carte), poate fi si o a treia cale si nu una cumsecade de mijloc, dar care nu poate fi atinsa decat dupa parcurgerea primelor 2!
    Despre ea vorbesc in diferite forme, niciodata direct... de aici vine intr-un fel si titlul si fundamentul blogului meu, care "nu indeamna la scris" si pe care probabil in toamna, cu putin noroc, il inchid.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da...abia acum am rezolvat problema cu comentariile pe pagina mea, am umblat pe la setari.

    Muntii Macinului sunt cu adevarat frumosi, pacat ca pozele nu-s reusite! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. cum se inchide un blog ca al tau? cate luni vom fi indoliati?

    RăspundețiȘtergere
  14. Eh, Don Juan niciodata nu ramane prea mult timp intr-un loc, mereu pe drum, mereu catre alte "destinatii"; nu e asa?

    RăspundețiȘtergere
  15. Doamne...miley, jonas, selena?ingrozitor!

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna Oana, e avanpremiera notei din noaptea asta! A doua despre muzica
    Ai cam disparut in ultima vreme!

    RăspundețiȘtergere
  17. Adevarat! iti spuneam acum cateva zile ca "o s'o fac pe clovnul", ei bine, 4 zile plecam de dimineata si ajungeam noaptea, in concluzie, nu am avut timp nici de postat nici de comentat!dar am revenit!:)

    RăspundețiȘtergere
  18. probabil ca ma repet, sigur ma repet: nu ii mai suport pe carbunarii astia neodisney!
    noroc pe industria muzicala vai si amar de cultura!

    RăspundețiȘtergere
  19. JJ e fain ca spui tu asta, de la 16 ani ai tai, asteptam parerea ta, face bine penru ca vii de acolo, din transeeele adolescentei! Succesc mare inainte!

    Mutulica, bine ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
  20. eu tind sa cred ca...chestiuta asta cu promovarea muzicii de tip Miley&co. e o strategie gen OTV: atragerea audientei din extreme. Copii si batrani. Cei aflati la mijloc isi baga picioarele in cam tot ce e in jur.[si pt ei exista cultul maneaua] Disney-ul de azi atrage copii care inca nu stiu "cum se face ciocolata" iar OTV-ismul atrage batranii plictisiti de viata dornici de intrigi si scandaluri. Si pe ici pe colo ceva public intre cele doua varste.
    Eu doar asa pot sa-mi explic.

    si deja replica asta poate fi numita cliseu, maxima, deja-vu...: ce putini mai sunt cei cu adevarat...adevarati.

    RăspundețiȘtergere