haiawatha.blogspot.com Web analytics

joi, 13 mai 2010

Lived in Bars

There's nothing like living in a bottle
and nothing like ending it all for the world

Ca să o înţelegi pe Cat Power e bine să nu te repezi, să nu dai note mai repede decât e cazul, să aştepţi. Domnişoara asta timidă, cu bretonul ei căzut peste ochi, e acolo când te aştepţi mai puţin şi mai ales când îţi e cel mai aiurea.
Nu pot să vorbesc despre Cat Power fără să o aşez de o parte sau de alta a barului şi fără să o imaginez primindu-te cu braţele deschise şi bucurie sinceră. Apoi, nu o pot vedea altfel decât lăsând tăcerea şi rotocoale de fum de ţigară să înlocuiască trăncăneala fără rost. Ea e femeie care atunci când nu mai poţi duce paharul la gură, te adună, te duce acasă, te descalţă de cizme şi te lasă să dormi până dimineaţa, când te va trezi cu jazz şi cafea.
Cat Power te înţelege fără să îţi ştie numele, urăşte dezinteresat femeia care ţi-a făcut toate astea şi te iarnă chiar înainte de a-ţi da voie în patul ei. De la ea ai să înveţi că iubirea nu înseamnă război şi cucerire, ci pace şi renunţare. În faţa ei nu ai să minţi niciodată, iar pentru asta o să îţi păstreze poza în bar, între sticlele de coniac şi wihsky... chiar şi după ce vei fi plecat demult. Îmi place să cred că nu o să îţi declare niciodată iubirea, dar că atunci când în sfârşit va zâmbi, vei şti că ai inima ei pentru totdeauna.
Cat Power e în primul rând o Femeie care iubeşte şi care cu duioşie şi tandreţe vorbeşte despre asta.



Când începe să cânte, glasul ei devine un urlet de felină răpusă, fără ca măcar o clipă flacăra din ochi să dispară. Pentru mine Cat Power are mult din timbrul lui Janis Joplin şi din tristeţea lui Kurt Cobain; însă faptul că nu a dispărut încă asemeni celor doi, o pun mai degrabă pe seama şansei şi mai puţin pe seama deciziilor. Vocea guturală, fumul de ţigară, alcolul, iubirile nebune, poveştile spuse bine şi forţa mişcărilor, amintesc însă (şi nu fac cadouri) de muzica lui Tom Waits.
Pe de altă parte, amestecul sănătos de blues şi jazz sudic, peste fondul country specific Georgiei, cămăşile ei bărbăteşti şi privirea în pământ, roşeaţa obrajilor şi atitudinea de femeie greu de cucerit cu nimicuri, fac din Cat Power o prezenţă fermecătoare, unică... în aşa măcură că dă dependenţă.



P.S. Când am început să adun însemnări în Cutia cu voci şi sunete, am vrut să scriu mai ales despre acele voci şi acei artişti care nici nu au murit intrând în legendă, sau mai rău în uitare , dar nici nu sunt atât de populari încât să intre pe păcătosul mainstream. Până acum Cat Power e singura care le riscă pe amândouă. Pentru mai multe referinţe muzicale: AICI şi AICI.

...

25 de comentarii:

  1. imi inspira atat de multe si atat de greu de descris incat pot doar sa spun admirativ : foarte natural si foarte frumos...

    RăspundețiȘtergere
  2. uh, multumesc pt apreciere si mi-ai dat o idee buna de ascultat ceva frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmm, ce frumoasa'i prima melodie, o ascult dupa si pe a doua, si ce frumos ai caracterizat'o pe Cat Power:). Fain articol!

    RăspundețiȘtergere
  4. stii ce ma enerveaza? ca desi am faut pactul ala cu mine, pe care l-am facut si public pe blog, cu "superb"-ul, tu mereu ma faci sa spun superb! si da, SUPERBA femeie, cu o voce pe masura. glasul ei ma face sa ma gandesc la mare, la spuma marii, dintr-un cort intr-un loc linistit, automat fara mate:))!!, cu sare-n suflet,in nari si intr-un par lung... cam ca al ei! ceva bautura si ea cantand din voce si la o chitara clasica. iti imbiba sufletul cu dragoste si dor de mare. un nisip plin cu bucati mari de scoici pe care sa-l ai si-n ochi, si-n gura putin... in care sa te intepi la tot pasul si sa tresari cu un fior. alge la mal care sa sublinieze mirosul de mare frumoasa. de acord cu tine! CatPower trebuie sa faca parte din lista obligatorie de mancaruri! gen: "pentru sanatatea dumneavoastra consumati mult, mult, mult CatPower!!"
    salut, edu! toate gandurile mele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ana si ce fac eu e straniu, adica sa vorbesc despre muzica. Cu toate astea imi e si greu sa pun doar piesa fara cometariu, asa ca inteleg ca nu e nevoie de multe cuvinte ptr a descrie sunete pure.

    ST ma bucur mult pentru asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mutullica ma bucur ca iti place si acum intelegi ca nu am fost rautacios cand vbeam de Oasis!

    dani. multumesc de superbul ala mult!
    o mentiune, e buna si chitara clasica, dar iin cazul asta prefer pianul si uneori chitara electrica (in romania e un abuz folk-ist si de asta is arici).
    Despre mare... sa se faca cald mai repede, ca domnisoara Cat Power vine cum se cade cu noi!
    salut si la fel ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. "vai, edu! ma flatezi peste masura! fii sigur ca voi fi acolo! sper ca-ti merge accesul spre blogul meu:-?... cu mandrie voi asterne pe hartie "Doar pentru Edu, aceasta semnatura plina de recunostinta. Recunostinta pentru increderea acordata si recunostinta pentru bucuriile sufletului cu care m-a fericit! dani si atat, salut!" atunci sa stii ca sunt eu!!! te salut si iti multumesc pentru ca mi-ai facut zile placute si momente pline de zambete in fata unui monitor tamp!"
    in caz de nu poti intra pe blogul meu... desi nu-mi imaginez de ce:-W, sa stii ca asa-ti raspund, stimabile!
    salut!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ah...melancolia e o boala dulce. Iar tu ne imbolnavesti sufletele prin contagiune.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu consider ca ai fost rautacios, mi'a placut si varianta de la oasis, insa cat power ma calmeaza atat de mult:)

    RăspundețiȘtergere
  10. dani. s-a petrecut ceva cand am vrut sa las un comentariu, dar a mers dupa si nu au fost probleme! Nu ma folosi cuvinte de astea ca intru in pamant de rusine :)
    Spor la treaba, ai ani buni de munca si dupa aia vorbim! :))

    David nu stiu de ce mereu am fugit de melancolie, de cuvant in sine, de stare uneori, si chiar mergand dupa Tarkovsky de Nostalgie... daca totusi vorbesc despre melancolie, e posibil chiar sa ma simt asa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mutullica de ce o pustoaica de 17 ani ar avea nevoie de calm si liniste? :))

    Glumesc, nu te speria! O zi formidabila!

    RăspundețiȘtergere
  12. me like Cat Power
    me like Sea of Love
    me like your blog
    me come again soon :)

    RăspundețiȘtergere
  13. eeh! despre munca:-? discutabil..:))
    glumesc, desigur. stiu ca voi avea o viata plina de "esece si succesuri", raportul dintre acestea doua fiind influentat doar de mine:)... si ma conformez ei... altfel ce-mi ramane de facut altceva decat sa zic superb la orice lucru intalnesc in cale, sa ma uit la telenovele, sa ascult manele, altfel spus, sa ma omor?:)
    salut!

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru simplul fapt ca am avut parte de "galafie":)). Ma calmeaza si ma face sa uit de ceea ce ma deranjeaza.
    Multumesc, la fel si tie!:)

    RăspundețiȘtergere
  15. me like you too
    me welcome you
    me come to you soon

    draga Suflet Curcubeu! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Atunci viata lunga preabuna dani.; o moarte cat mai indepartata si daca se poate nemurire!
    SALUT!

    Mutullica sa te stiu si in mijlocul galagiei, dar si apoi calma, iata un gand bun :))

    RăspundețiȘtergere
  17. nu, nu vreau nemurire! m-ar durea prea tare sa vad moartea altora si in principiu, m-as plictisi prea tare...:)):P
    deci resping varianta asta.
    poate, voi gasi o nemurire ca:-? o eternizare sau poate tu la asta te-ai referit din start, numai ca n-am fost eu prea profunda sa-mi dau seama:-? :)).
    salut de la naiva dani!

    RăspundețiȘtergere
  18. "galagie", pardon;))
    pai, toata lumea mai are parte de galagie.:))

    RăspundețiȘtergere
  19. La o viata cat mai lunga spiritual dani., o viata neatinsa de diferitele forme ale mortii spirituale, despre care vorbeai. In locul "naivului" imi place sa vad in cazul tau "inocent"!

    Mutullica asa e dar galagia in viata unui adolescent pentru mine e ca un balsam; imi da speranta ca lumea va fi mai buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. pai... multumesc pentru "indulgenta"!
    salut:)!

    RăspundețiȘtergere
  21. cred ca ai dreptate, nu m'am gandit in felul asta. vezi tu, toti percepem cate'o problema ca fiind atat de grava si ne alarmam atat...si pana la urma, nu e nimic chiar atat de grav, nu neg ca exista si probleme mai mari, insa, ca adolescent le percepi altfel, de altfel, stii si tu.:))deja de la muzia am trecut la adolescenta:)).

    RăspundețiȘtergere
  22. O sa fac o declaratie la comun: dani si Mutullica amandoua imi sunteti foarte dragi, mai ales pentru ca sunteti tineri pana la capat, in acord cu varsta, nebuniile, crizele, visele si caderile perioadei. Dar mai mult ca orice, fata de mare parte a generatiei voastre, cu care am lucrat aproape 5 ani, nu va lasati dominate de frica, nu va paralizeaza si nu va anuleaza visele si cheaful de a lupta pentru ele.

    RăspundețiȘtergere