haiawatha.blogspot.com Web analytics

joi, 29 aprilie 2010

The Lucky One

Free as the wind blowin down the road
Loved by many, hated by none...

După ce vei reuşi să te bucuri de Adriatica, să zăreşti coastele Siciliei, să te pierzi pe canalele Veneţiei, să admire goticul Milanez şi miracolele Pisei, după ce vei fi copleşit de renaşterea florentină şi vei păşi pe străzile Pompeiului, ei bine după ce vei vedea şi Roma cea plină de coline şi dichis, abia atunci vei putea descoperi în inima Italiei, la intersecţia acestor minuni ale lumii: Bologna.

Bologna de cel mai sus

Ca o mamă bună, oraşul te va strange la piept, te va ascunde sub porticele sale infinite, te va ospăta pantagruelic şi îţi va turna bucuroasă un veritabil labrusco modenez, neapărat răcit bine. Iar dacă toate astea nu ţi-or fi pe plac, te vei putea refugia în multele biblioteci, cafenele, tratorii, librării, biserici, baruri, teatre şi parcuri. În oricare din locurile astea vei da de oameni vii şi blânzi, veniţi din toate cele patru zări, precum harnicele albine, atraşi de butoiul fabulous de cunoaştere al celei mai vechi Universităţi din lume.

You look at the world with a smiling eye
And laugh at the devil as his train rolls by...

Iar dacă vei trece de zidurile medieval ale oraşului venind dinspre sud, nu poţi rata acea străduţă dominată imperial de un motan alb-gălbui şi de un ireal arbore de liliac. Pe Via degli Angeli ai să găseşti de dragul Fridei, o casă cu pereţi de culoarea Mediteranei, tavanul de lemn tânăr şi uşile cărămizii mereu deschise; o casă cu obloane verzi de lemn greu şi cănile pline de cafea. Acolo îţi vei trage sufletul, lăsând deoparte sandalele greu încercate şi toiagul de peregrin. Acolo vei uita destinaţia şi pentru o vreme te vei simţi ocrotit şi cuminte, aşa cum doar într-un han ţinut bine o mai poţi face.
În casa de pe Strada Îngerilor vei avea parte de aşternuturi proaspete, multă poezie, muzică cumsecade, cola cu gheaţă, mâncăruri baroce şi mai ales de inimă bună. Asta fie şi pentru că vreodată, când Sfântul Petru şi Dumnezeu, pe care nimeni nu vrea să îi mânie, se vor întoarce pe Pământ, ar putea poposi aici sub masca unor rătăcitori.

Not a care in the world not a worry in sight
Everything’s going to be all right

Şi dacă vă întrebaţi de unde ştiu toate astea, e pentru că ziua voi fi una din cele două gazde bune care încing flăcările aragazului, iar seara, precum profeţii în bezna necunoaşterii, vor lumina calea către cele mai decadente, zgomotoase şi aglomerate bodegi ale fastuoasei Bolognii. Iar când spre dimineaţă, rebegiţi şi chinuiţi de remuşcări tonice, vom merge prin inima oraşului şi vom simţi miros de liliac, vom şti că în sfârşit suntem acasă… măcar pentru o vreme.

...


16 comentarii:

  1. frumoasa descriere, pt. un minut am fost si eu pe acolo:)). si versurile sunt foarte frumoase!
    bine ai revenit,cum spuneam!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ina doua puncte-cu-ics iarasi pare mult, mai mult decat pot duce, dar multumesc tare :D

    Mutullica am scris asta in primul rand ca o invitatie efectiva pentru cine are drum pe aici, sau o sa aiba in viitor-ul (nu foarte indepartat, caci ce ar insemna sa ramanem locului :D )
    Bine te-am gasit si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. hei, edu! welcome back here! ce faci? ce ai facut?
    cu siguranta ne vom regasi pe strazile Bolognei... chiar daca tu imi vei intalni doar umbra. am fost acolo, am dat o raita, totul frumos si m-am intors inapoi. [stii tu... ma gandeam ca n-ar fi prea original daca 2 calatori din aceeasi calatorie (a lui Haiawatha) sa calatoreasca intr-acelasi loc...] + ca descrierile tale le-ar fi batut pe-ale mele... si atunci ce ma mai faceam eu cu marea mea cariera de viitoare scriitoare, eseista si new york-eza?
    P.s.: cum ar spune buna si inteleapta mea mama [a se citi exact ceea ce scrie, nu e o ironie deloc!] "s-au platit banii de benzina pana acolo?"
    P.p.s.: ti-am citat din mama mea cu nadejdea ca tu vei intelege puterea sugestiva a propozitiei sau a oricarei propozitii.
    salut, bine te-ai reintors:)!

    RăspundețiȘtergere
  4. dani bine te-am gasit!
    Despre calitatea descrierilor mele e de discutat, dar accept complimentul :D

    Chiar e frumoasa Bologna si na o vreme imi e casa; cat... depinde mult de doctorat, de o mie de alte chestii, oricum pana in toamana is aici.

    Despre New York, e un oras splendid, e capitala lumii cu adevarat... unde continuand gandul, tu o sa intalnesti umbra mea... :) In 2-3 ani si eu schimb continentul, poate America, poate Australia, oricum pe barca si neaparat cu panzele imaculate. Ne-om gasi fie si numai pentru o cafea prin unul din marile orase ale lumii, fie si numai sa lasam umbrele sa se mai linisteasca... atunci o sa iti citesc manuscrisul... cu ochi critic de om exigent si uricios :))

    Despre bani de benzina... mereu e nevoie de timp ca sa vezi daca chiar au fost platiti, de perspectiva...

    RăspundețiȘtergere
  5. sa fie cu lapte!
    benzina, ce-i drept, s-a scumpit:-?:)).

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina ca unei prospat sosite (daca gresesc sa ierti) iti bun bine ai venit prin Calatorie!
    La un "minunat" atat de categoric imi e greu sa raspund, dar oricum multumesc!

    Ana un bine te-am gasit din toata inima si cu gura pana la urechi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. dani sa fie si cu lapte :))

    si SALUT... romani avea SALVE sau mai familiarul SALVETE

    RăspundețiȘtergere
  8. hehe! trebuie sa te conformezi, atunci, si iti dau voie. poti, cat vei mai sta acolo, sa folosesti SALVE-ul romanilor, insa, te rog... de fapt, iti ordon prin puterea care mi-a fost investita:-?:)), cand vei calca pe pamant romanesc sa nu spui altfel decat salut! ne-am inteles? :-W
    :)) salut!!

    RăspundețiȘtergere
  9. dani :)) ma refeream la romani din Roma Antica nicidecum de astia de acum... nu ma stric asa repede, am imunitatea la integrari de astea superficiale, capsuniste!

    RăspundețiȘtergere
  10. m-am gandit ca exista si posibilitatea asta... insa stii cum e cu diacriticile astea :-W. cat despre integrarile superficiale si capsuniste sunt intru totul de acord.
    tip: even if you're there for working, remember to have fun;)!
    salut:))!!

    RăspundețiȘtergere
  11. pe o Strada a Ingerilor chiar ca iti vine sa-ti razi de dracu' :D

    RăspundețiȘtergere