haiawatha.blogspot.com Web analytics

duminică, 28 martie 2010

Soy una raya en el mar

"... în vechiul Israel, chivotul Legământului nu era adăpostit într-un templu, ci într-un cort - tot atât de fastuos pe cât de fragil - şi rămânea gata de drum, cu drugii necontenit în inele (Ieşirea 25, 15)"
(Anca Manolescu - Stilul religiei în modernitatea târzie
Dilema Veche
, nr. 318, 18-24 martie 2010)

"... căile ferate, mai ales când aveau şi o şosea alături, mi-au ajutat să mă cunosc pe mine însumi în raport cu dimensiunile lumii. Gândul că unii oameni nu le simt chemarea şi nu se lasă atraşi de ele până într-o gară, a trezit în mine deopotrivă orgoliul şi tristeţea..."
(Radu Tudorat - Casa Domnului Alcibiade)

Din clipa când am ieşit prima dată pe uşa casei, fără a şti sigur dacă am să mai revin vreodată, ceva funadamental s-a schimbat în mine; de atunci sunt mereu pe drum, sunt un nomad. Am cunoscut mulţi astfel de oameni, majoritatea trişti, pierduţi între ţara de unde au plecat şi locul vitreg care refuză să îi accepte, rătăciţi într-un spaţiu ireal, într-un suprarealist no man's land.
De mic am trăit cu poveştile familiei mele, împrăştiate de la Vladivostok până pe coastele Floridei. Apoi ca o carmă, eu însumi am început să umblu pe meriadianele lumii, secondat la scurtă vreme de prea buni mei prieteni şi prietene.
Am învăţat însă, ieşind pe uşa casei, nu să caut o alta la fel, ci asemeni nomazilor, să port cu mine esenţa a tot ceea ce am cunoscut, trăit şi iubit, asemeni melcului care poartă în spinare tot ce îi este necesar. Nu tristeţe pierderii spaţiului natal domină şi nici ura faţă de optuzitatea noilor gazde, ci bucuria de a putea cunoaşte mircolul lumii, frumuseţea ei, care de multe ori aduce cu acel ascuns chip al divinităţii.

Despre temple afective, despre spaţii sacre, despre prietenie şi despre agore ridicate în mijlocul tărăboiului infernal al lumii contemporane, ei bine despre locul unde oricine va putea bea tihnit cafea la ibric şi fuma din ciubuc, pe scurt despre noul nostru cort: AICI.



...

36 de comentarii:

  1. cred ca am mai spus ca esti genial.. dar nu face nimic daca ma repet: esti genial:) si te citesc cu drag

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Ina ai mai spus, dar la fel de bine se face ca si eu am spus despre tine ca ma flatezi peste masura si nemeritat, dar ca iti multumesc...

    Multumesc mult si duminica frumoasa tare! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc la fel:)).. si lasa modestia acasa pentru ca si eu am lasat-o:P o duminica frumoasa in continuare

    RăspundețiȘtergere
  4. Calatorind ma incearca cele mai nebanuite tristeti. Nu inteleg aceasta nostalgie venita de nicaieri. In sinea mea stiu ca nu e decat disperarea faptului ca sunt trecator...

    Mi-ar placea sa fiu un pamantean care nu isi proiecteaza framantarile constiintei intr-o lume a visului, mereu noua, mereu alta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ina o sa incerc sa iti urmez sfatul :)

    David nu m-am gandit pana acum la calatorie ca la un soi de analiza, o confirmare a slabiciunilor si firii noastre trecatore, dar recunosc perspectiva ofertanta!
    Duminica frumoasa, cat a mai ramas din ea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr'adevar frumoasa meseria de nomad!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. nakudo un asemenea gest venit din parte unui om bun, tocmai din dulcele targ al iesilor, nu face decat sa ma bucure! :)

    Mutullica nu as vrea sa devina meserie pentru nimeni si cred ca e de fapt o necesitate, o ruleta a destinului!

    RăspundețiȘtergere
  8. deci esti foarte tare pe bune... cand mi-ai lasat comentariu aveam de cand sa iti las si sa iti multumesc de comm-ul anterior:) ms oricum.. si tu o sa fi la mine:) ms inca o data

    RăspundețiȘtergere
  9. Ina azi am improspatat lista si nu vreau sa o privesti ca pe un schimb; era vremea pur si simplu! :))

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) nu e vorba de asta si eu vroiam sa te adaug de mult, dar am zis ”ee las mai tarziu” si mereu am uitat... te am la taste rapide:))=)) hai ca e buna asta.. deci nu am luat-o ca pe un schimb stai linistit

    RăspundețiȘtergere
  11. Ina vezi sa nu fie Delete :))

    Atunci m-am linistit!

    RăspundețiȘtergere
  12. "meserie"..un fel de'a spune.;))
    tot cred ca e frumos. as calatori si eu tot timpul, peste tot. mai ales ca primavara ma umple de pofta de hoinarit.

    RăspundețiȘtergere
  13. Un prieten de-al meu dezvolta la un moment dat ideea unor categorii de calatori; intr/adevar ideea de calatorit, de hoinarit e o chestiune care porneste dintr/un instict, iar tie iti doresc sa ii dai curs cat mai des Mutullica!

    Laura iti multumesc de citire! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai grija ce iti doresti, pentru ca actul fundamental e cred dorinta si ea secondata de vointa, te poarta catre locurile inalte ale existentei, acolo unde idealurile, visele devin realitate; din toata inima ti le doresc implinite... ca tot ai facut acum cateva saptamani 17 ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Incep sa cred ca daca imi doresc ceva, se implineste numai daca, in final, nu iese tocmai cum mi'am dorit. Nu stiu ce sa mai cred, oricum multumesc!:)

    RăspundețiȘtergere
  16. si nu e delete:)):))... si la "important" deci nu e nici un delete:p.. oricum daca ar fi fost de adaugam iar si iar si iar si iar si etc:D

    RăspundețiȘtergere
  17. Iti doresc un paşte fericit alaturi de cei dragi prietene,

    RăspundețiȘtergere
  18. îh!... cum să-ţi spun?! m-ai prins cu Manu Chao! foarte tare!
    deja a trecut paştele aşa că... hristos a înviat!
    (cu toată strădania, nu pot renunţa la salut!)
    şi... te salută mezina!

    RăspundețiȘtergere
  19. hei! dar dacă era să nu fi trecut paştele, nu-ţi spuneam "paşte fericit!", îţi spuneam "sărbători pascale fericite!" că sună mai sofisticat:)).
    salut!

    RăspundețiȘtergere
  20. :) Ai un premiu la mine pe pagina. Sa vii sa-l iei!!! Scuze...n-am gasit covor rosu! :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Traiesc si inca bine, mai dureaza insa cateva zile pana reiua punele obiceiuri blogospatiale; sunt dator cu multe comentarii, discutii, articole, idei!

    Schimbarea de tara si casa noua isi cere sacrificiul, dar sper ca intr-o saptamana sa ridic panzele si sa navighez iar, fie pentru poment chiar si numai in spatiul virtual!

    RăspundețiȘtergere
  22. incepeam sa ma ingrijorez.
    te asteptam cu totii cu sufletele la gura si inima-n gat.
    salut!

    RăspundețiȘtergere
  23. am uitat! praf din viata iti este dedicata. cand o citesc imi vin in minte literele Edu... cred ca e din cauza faptului ca acolo vorbesc despre nestatornicie si mai stim noi pe cineva care e priceput in domeniu.
    salut!

    RăspundețiȘtergere
  24. Miercuri tacerea mea inceteaza.
    Va sa zica AMR: 2 zile!

    RăspundețiȘtergere
  25. de acum cand o sa citesc Dilema Veche o sa ma bucur ca impart cu tine si paginilie acelea, nu numai blogul tau pe care tu il scrii si eu il citesc, e ca si cu cerul sau soarele- ma bucur ca suntem sub acelasi CER!

    RăspundețiȘtergere
  26. dani. multumesc de rabdare si de ce ai scris, cu atat mai mult daca e pentru mine. :)

    Casa noua, inca fara net, exasperant de greu se misca lucrurile, dar scriu iarasi :)

    SALUT

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc de urarile de Paste si de vizite si bine ati tot venit si bine v-am tot gasit! :)

    Si Mutulica am intarziat cu o zi prima postare, sper sa fii indulgenta!

    Bartleby nu merit atat de mult, dar multumesc, m-am inrosit... :)
    De altfel am o parere foarte critica la adresa Dilemei Vechi, dar o citesc... de vreo 10 ani cred... si la inceput exclusiv datorita lui Misu (am luat cuvantul) :)
    Chiar aseara ne-am "certat" eu vorbind de o ideologie si un monopol al ideilor, el in apararea calitatii si ideilor pure...
    E o cearta veche de ani buni, inca netransata... :)

    RăspundețiȘtergere